Pola Nadziei w Nowym Targu

Za nami V Finał akcji Pola Nadziei, organizowanej przez Fundację im. Adama Worwy.

Pola Nadziei są programem, który został stworzony przez Organizację Charytatywną Marie Curie Cancer Care w Wielkiej Brytanii. Ideą programu jest pozyskiwanie funduszy na utrzymanie hospicjów w Wielkiej Brytanii, a także edukacja i uwrażliwienie społeczeństwa na los terminalnie chorego człowieka. W 1998 roku Organizacja MCCC w Edynburgu obchodziła swoje 50-lecie. Przygotowując się do obchodów tej uroczystości mając za patronkę Marię Skłodowską Curie postanowiła zapoznać ze swoją pracą jedno z polskich hospicjów. Kraków jest miastem bliźniaczym z Edynburgiem, zatem Kraków został wybrany, jako miejsce polskiej edycji „Pól Nadziei”. Beneficjentem programu zostało Towarzystwo Przyjaciół Chorych „Hospicjum”. To Hospicjum św. Łazarza koordynuje akcję w Polsce.

Fundacja im. Adama Worwy uczestniczy w akcji od 2010roku.  Ale  Pola Nadziei kwitły w Nowym Targu już wcześniej – za sprawą Gimnazjum nr 1.

W tym roku po raz drugi zorganizowano Żonkilowy Rajd oraz Marsz Nadziei. Oba wydarzenia były wyrazem jedności z tymi, którzy zmagają się z ciężką chorobą. Pamiętamy o wszystkich naszych podopiecznych. Jeden z nich – Marcin uczestniczył w Marszu już po raz drugi.