Joasia Podczerwińska w gronie naszych podopiecznych

Nasze małe słoneczko – Joasia.

Urodziła się z wadą wrodzoną nóżki – hemimelią strzałkową. Charakteryzuje się ona brakiem kości strzałkowej, jednocześnie występuje nierówność kończyn oraz deformacja stopy. Wada ta występuje raz na 250 tys. urodzeń. W skrócie mówiąc nie ma kości strzałkowej w prawej nóżce. Jej nóżka jest zdeformowana, kość udowa oraz piszczelowa jest krótsza oraz brakuje jej jednego paluszka w stópce, która jest koślawa. Jedyną szansą na to by mogła chodzić jest przejście kilku kosztownych operacji.

Asia ma cudownych rodziców, którzy zadbali, by dotrzeć do najlepszych specjalistów,

Spotkali się oni  z wybitnym specjalistą dr Paley’ em z Florydy. Dowiedzieli  się, że Asię czeka  około 5 operacji pod okiem specjalistów. Pierwsza, czyli ta najważniejsza odbędzie się, gdy będzie ona miała 18 miesięcy – będzie to ustawienie stópki i wstawienie implantów. Druga operacja czeka Asię około 24 miesiąca życia. Będzie ona polegała na przedłużeniu kości specjalnym aparatem i późniejszej ciężkiej rehabilitacji. Po dłuższej przerwie, a mianowicie w wieku 6-8 lat i później w wieku 10-12 lat nastąpią kolejne wydłużenia. To wszystko zakończy operacja około 16 roku życia.

Operacje będą bardzo kosztowne, jednak najważniejsze, że dr Paley daje 100% pewności, że Joasia  będzie w pełni sprawna i w pełni będzie mogła cieszyć się życiem.

Jeśli chcesz pomóc Asi wpłać na konto Fundacji

53 1240 1574 1111 0010 3480 6570 z dopiskiem „dla Asi Podczerwińskiej”.
Fundacja im. Adama Worwy,  Al.1000-lecia 44; 34-400 Nowy Targ
IBAN:  PL 53 1240 1574 1111 0010 3480 6570                /konto zlotówkowe